Het Franciscuskoor kan bogen op een lange traditie. Oorspronkelijk werd het in 1911 opgericht als mannenkoor voor het kerkje van de paters Franciscanen op de Leutherweg in Venlo. Later, toen de paters verhuisd waren naar de Maagdenberg, werd daar een knapenkoor aan toegevoegd dat vooral door het enthousiasme van pater van Opstal veel leden trok. Het ledenaantal groeide in die jaren gestaag. 

Gerard Franck (1942-2006)
Gerard FranckGerard Franck werd op 17 februari 1942 geboren in Maastricht. Daar studeerde hij aan het Conservatorium piano, koor-directie en schoolmuziek. Sinds 1962 was hij als docent verbonden aan de Venlose Muziekschool. In 1968 vestigde hij zich definitief in Venlo. In datzelfde jaar werd hij dirigent van het Franciscuskoor. Naast het Franciscuskoor was Gerard Franck ook dirigent van het Venloos Gemengd Koor. Gerard Franck was ook actief als componist en hij was verbonden aan de Stichting Limburgse Componisten.  Zijn oeuvre omvatte vooral koor-composities, kamermuziek en liederen. Gerard Franck was initiatiefnemer en voorzitter van het Noordlimburgse “Festival Religieuze Muziek door de eeuwen heen” en mede-organisator van de concerten voor eigentijdse muziek in het Museum Van Bommel-Van Dam onder de titel “Muziek in het Museum”. In opdracht van de Stichting “Venlo 650 jaar stad” componeerde hij het werk “Tegenstellingen”, dat in het najaar van 1993 in premiere ging. In 1997 werd in de Maaspoort in Venlo zijn muzikale allegorie “Gablion en  Maglionne", een theaterwerk voor solisten, koor en orkest, voor het eerst uitgevoerd.


 

De Sint Josephkerk

De paters Franciscanen begonnen in 1911 in een kapelletje aan de Leutherberg met de zielzorg in de wijk Maagdenberg. Pater Paulinus Hase ofm kwam de eerste tijd voor des Zondagsdiensten vanuit Venray. Later werd een woonhuis, dat als café had gediend, gehuurd als klooster. In 1920 werd de wijk officieel erkend als rectoraat. Rector was toen pater Constantinus Castelijn ofm, tevens de eerste rector.  JosephkerkEerste pastoor was pater Serapion Pronk. De eerste steen van kerk en klooster werd gelegd op 20 februari 1921. Op 12 juni 1921 vond de inzegening plaats door deken Bauduin van Venlo. De kerk kreeg als patroonheilige St. Jozef. De kerk werd gebouwd als noodkerk. Er is wel eens het plan geopperd om een nieuwe kerk te bouwen. maar daar is het nooit van gekomen. In het begin en op het eind van de oorlog 40-45 werd door bommen en granaten grote schade toegebracht aan de kerk. Zoals in alle kerken werd ook hier het kerkklokje met een gewicht van 150 kg door de Duitsers geroofd. Bijna wekelijks luisterde het Franciscuskoor hier de hoogmissen op tot de kerk in 2012 aan de eredienst werd onttrokken. 


Het Franciscuskoor nu
Erepenning
Sinds het overlijden van Gerard Franck in 2006 staat het koor staat onder leiding van Marianne Scherjon, die in juli van datzelfde jaar werd benoemd tot eerste dirigent. Sinds 2022 hebben we geen vaste begeleider meer. We hebben het geluk gebruik te mogen maken van een kleine poule aan pianisten/ organisten die ons op regelmatige basis begeleiden bij onze uitvoeringen. Het Franciscuskoor beschikt over een zeer uitvoerig repertoire, voornamelijk in religieuze werken. Ter ere van het 100-jarig jubileum bracht het koor de kerstcd “Canticorum Jubilo” uit. Deze cd schept een beeld van 100 jaar kerstmuziek van het Franciscuskoor met veel bekende, geliefde maar ook verrassende kerstliederen. In 2011 werd het 100 jarig jubileum gevierd met onder meer de uitvoering van het Requiem van Karl Jenkins en een Jubileumconcert met de uitvoering van de Pastoralmesse van Anton Diabelli. De kroon op het jubileumjaar was de toekenning van de Koninklijke Erepenning. In april/mei 2012 maakte het Franciscuskoor een concertreis naar Rome en Assisi, waar het onder andere in de St. Pietersbasiliek en de Franciscusbasiliek heeft mogen zingen. Het koor luistert tweewekelijks de hoogmis op in de H Familiekerk Venlo, en verzorgt ieder jaar in het voorjaar een passieconcert, en op eerste kerstdag het traditionele kerstconcert. 

FK speeltuin


02 Jun

Opluistering Hoogmis Jun 02, 2024 - 10:00 AM Heilige Antoniuskerk Blerick