Jubileumconcert Franciscuskoor bij gelegenheid van het 111-jarig bestaan | 29 mei 2022, 16:00 uur, Domani Venlo.

“Een cadeautje aan het publiek, maar ook aan onszelf!”

Hoe mooi is het als je van de nood een deugd kunt maken? Dat overkwam het Franciscuskoor Venlo, dat vorig jaar 110 jaar bestond en daarom een jubileumconcert plande. Vanwege de bekende redenen kon dit helaas niet doorgaan. Het werd verplaatst naar dit jaar. En dat is achteraf bezien helemaal niet erg! 111 jaar heeft op de een of andere manier een meer feestelijke klank en spreekt daardoor ook meer aan. Het laat onverlet dat het koor inmiddels al langer dan een eeuw muziek maakt in Venlo. Oorspronkelijk werd het Franciscuskoor in 1911 opgericht als mannenkoor voor het kerkje van de paters Franciscanen aan de Leutherweg in Venlo. Later, toen de paters verhuisd waren naar de Maagdenbergweg, werd daar een knapenkoor aan toegevoegd. In 1968 werd Gerard Franck dirigent van het inmiddels gemengde koor. Onder zijn leiding groeide het koor uit tot een in Venlo en omstreken bekend vertolker van religieuze koormuziek. Een reputatie die onder de bezielende leiding van huidige dirigente Marianne Maessen-Scherjon vanaf 2006 is voortgezet en uitgebreid. En ondanks dat de term ‘religieus’ doet vermoeden dat het Franciscuskoor slechts bij een kleine groep belangstelling geniet, is niets minder waar. Naast prachtige liederen heeft het koor in de afgelopen jaren ook grote koorwerken mogen en kunnen uitvoeren zoals Requiems van Mozart, van Duruflé, van Fauré en van Jenkins, diverse missen zoals de Krönungsmesse van Mozart en de Messa di Gloria van Puccini. Het koor maakte al vele concertreizen, waarvan de reis naar Rome en Assisi één van de hoogtepunten is. Concerten zijn niet de enige muzikale hoogtepunten waar het koor in een jaar tijdens de repetities naar toe werkt. Door het jaar heen worden tweewekelijks de missen opgeluisterd in de Familiekerk in Venlo. Zo voelt het alsof iedere twee weken een miniconcertje wordt gegeven. 111 jaar! Wie deze leeftijd mag bereiken, is oud, grijs, piept en kraakt. Zo niet het Franciscuskoor. Doordat het koor is samengesteld met zangers en zangeressen uit alle leeftijdscategorieën blijft het een dynamisch koor waar ruimte is voor eigen inbreng.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen en staande mensen


Afgelopen jaar kon het Franciscuskoor het 110-jarig jubileum niet vieren om de bekende redenen. Maar.... dat is helemaal niet erg! Dat betekent dat we namelijk dit jaar het 111 jarig jubileum kunnen vieren en dat getal klinkt op zichzelf al feestelijk. Dus noteer alvast in de agenda zondag 29 mei, 16:00 uur. Meer informatie volgt snel... het wordt in ieder geval een bijzonder muzikaal evenement dat u niet mag missen!

Save the date
De afgelopen tijd hebben we niet stilgezeten! Online doorgerepeteerd, buiten gerepeteerd, in kleine groepjes gezongen.... Vanavond gaan we, vanzelfsprekend met de coronamaatregelen in acht, weer repeteren in de kerk. Want.... zondag luisteren we met het koor in kleine bezetting de hoogmis op! Zo zullen we de komende tijd met wisselende samenstelling de missen opluisteren, totdat we wee met z'n allen kunnen en mogen. Aanstaande zondag beginnen we met de mis van Schubert. Je bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren!

afbeelding_klein.png
Wij volgen het advies van RIVM en de korenbond en hebben daarom moeten besluiten het concertvan 4 april a.s. af te lasten. 

AGNUS DEI - MUSIC FOR INNER HARMONY

Hoe vaak antwoorden we op de vraag “Hoe gaat het met je?”, met “Druk, druk, druk!”. Het is dan ook af en toe geen overbodige luxe om een moment van bezinning in te lassen. Laat je gedachten gaan, denk niet aan toekomst of verleden, neem even de tijd om stil te staan. Muziek kan daarbij een mooie rol spelen. Muziek raakt ons en brengt ons diepste wezen in vervoering. Door muziek komen allerlei gevoelens los, dwalen gedachten weg. Muziek kan zelfs tot nieuwe inzichten leiden. Zeker klassieke muziek kan een belangrijke component zijn tijdens een moment van bezinning. Daarom wil het Franciscuskoor Venlo onder leiding van Marianne Maessen-Scherjon u van harte uitnodigen voor hun passieconcert dat deze keer de titel draagt: “Agnus Dei, Music for inner harmony”. Het koor brengt voor u een programma met werken die perfect in dit thema passen. Natuurlijk diverse malen een “Agnus Dei”, bijvoorbeeld uit het “Requiem” van Gabriël Fauré en dat van Karl Jenkins. Maar ook het verstilde “Abendlied” van Josef Gabriel Rheinberger en het meeslepende “Lacrimosa” uit het “Requiem” van Wolfgang Amadeus Mozart worden ten gehore gebracht. Het koor wordt begeleid door Joost Anne Veerman op piano. Een blaaskwintet van harmonie St. Caecilia uit Blerick zal tevens enkele passende werken ten gehore brengen. Of het nu gaat om de innerlijke rust of om het gewoon genieten van een aantal mooie koorwerken, u bent van harte welkom!

Het concert is op zaterdagavond 4 april om 20:00 uur in Domani Venlo. Kaarten à € 12,50 per stuk zijn verkrijgbaar aan de kassa op de avond van het concert. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..